常見問題

  1. 一般下單多久會收到?
    收到訂單後我們會盡快處理,如果在中午 1 時前下單,我們最快可安排隔天送貨。
  2. 收到貨品應該怎處理?
    為保持貨品品質,我們建議客人應盡快放入雪櫃冰格保存,以及避免任何熱源和陽光照射。
  3. 冷凍食品應該要翻熱幾耐?
    滾水後,大約 15 – 20 分鐘就可以,記住必須有足夠水量浸過包裝。
  4. 可以在微波爐翻熱嗎?
    食品以耐熱鋁袋包裝,不能直接放入微波爐。最好是原袋在熱水翻熱,以保持最佳味道,如果是使用微波爐,請先拆開包裝放入耐熱容器處理。
  5. 食品可保存多久?
    鮑饌的即食食品放在 -18 度凍櫃可保存 6 個月。
  6. 煮好的(冷凍)溏心鮑魚,回家應該點加工?
    將產品連包裝從冰箱取出,放於滾水裏滾25分鐘,张鮑魚取出,亂汁在鍋裏用中小火加熱,至醬汁收濃,即可食用。
  7. 溏心鮑魚貴?點解貴?
    只有最新鮮的原料才能製造出真正的鮑魚。製乾過程當中,鮑魚不能太鹹,因為會導致肉質過硬;不能太淡,因為會使鮑魚沒有味架道別。

    只有最新鮮的原料,才能製作出真正的糖心鮑魚,製乾過程繁複且慢長。所以無論原料和製作費用,都會直接影響真正糖心乾鮑魚的成本。
  8. 點樣揀「溏心」的鮑魚?
    一般溏心鮑魚,因為內在膠質豐富,所以一般會有魚油或魚乾香味。而溏心鮑魚,經過陳年,或者陳化,才能將其溏心更加凸顯出來。
  9. 日本的鮑魚最靚?點解咁貴?
    日本鮑魚名貴,已經係街知巷聞。其值值高昂,主要原因為其人工費貴,而且製作時間長。
  10. 鮑魚有咩產地?
    日本,澳門,南非,中國,紐西蘭,印尼,墨西哥,中東,美國。
  11. 咩鮑魚可做到溏心鮑?
    理論上只要用新鮮原料加工,都可以做到糖心效果。